Menu

Historiek

Brasschaat “Red Lions” Baseball Club startte haar activiteiten in 1958. De huidige VZW werd opgericht in 1974. In 1975 werd softball in de club geïntroduceerd en de naam van de VZW gewijzigd in Brasschaat Baseball & Softball Club VZW, kortweg BBSC.

In 1988 werd middels het aantrekken van een Nederlandse hoofdcoach/manager voor het fanion baseballteam, en de oprichting van een vernieuwd bestuur, de basis gelegd voor de uitbouw van zowel het sportieve als het huidige organisatorisch concept van de club.

In 1990 wordt, onder de impuls van de Amerikaanse speler John Wood het eerste team baseball omgedoopt tot Brasschaat Braves. Op 1 juni van dat jaar treedt Levi-Strauss Belgium officieel op als van de club. Het “eerste team” baseball speelt vanaf dan onder de naam “Levi’s Braves Brasschaat”.

De afdelingen softball, dames en heren, alsook de jeugdteams spelen zonder rechtstreekse sponsor. Maar verschillende andere en zeker niet minder belangrijke sponsors, privé-personen, clubbladadverteerders, spandoekadverteerders en ereleden steunen de club met hun financiële inbreng.

Ook het Gemeentebestuur van Brasschaat verschafte de club logistieke en financiële mogelijkheden zodat het base- en softball in ideale omstandigheden kan beoefend worden. Mede hierdoor kan de club op een steeds hoog sportief niveau blijven werken en behoort ze vandaag tot de grootste clubs in België. De BBSC is aangesloten bij de Vlaamse Baseball en Softball Liga (VBSL).

Sportieve successen

De club speelt reeds verschillende jaren op het hoogste sport- en kampioenenniveau zowel in België als in Europa. Naast de Belgische titel seniors baseball zijn de Brasschaat Braves ook sterk bedrijvig in de Europese Bekers en dit met groeiende resultaten.

11 NATIONALE TITELS

In 1992 konden de Brasschaat Braves de eerste Belgische landstitel binnenhalen. Door de inbreng van de Amerikanen McKeon (tot 1994) en Magrann (enkel 1992) werd de basis gelegd van het verdere succes want ook in de seizoenen 1993, 1994, 1995, 1996 en 1997 kon deze prestatie worden herhaald.
Na het jaar 1998, waarin er geen landstitel werd uitgereikt wegens regen, konden de Braves in 1999 weerom aanknopen met het succes: de 7e landstitel.

In 2001 werd de 8ste landstitel veroverd. In 2002 werd deelgenomen aan de Europa Cup A te Regensburg. Daar werd een eervolle 4e plaats behaald. In 2003 organiseerden we de CEB Cup, waar een eerste plaats werd weggekaapt. Ook dit jaar veroverden we de eerste plaats op het Europees Kampioenschap voor bekerwinners B- poule, dat we weerom zelf organiseerden. Zodat we in 2005 deel kunnen nemen aan de A- poule van bekerwinnaars die doorgaat in Spanje.

BRASSCHAAT SOFTBALL DAMES EN HEREN

Niet enkel het eerste team baseball van BBSC schittert.
Ook het softball dames team rijgt de titels aan elkaar. Zowel 1995, 1996 en 1997 worden afgesloten met het behalen van de Belgische titel. Verder presteerden onze dames ook zeer voortreffelijk in de Europese en plaatselijke tornooien in Italië, Frankrijk en Nederland. In 1997, nogmaals een eigen organisatie van de club, viert het team de Europese titel Softball Dames Poule B.
1999 werd ook andermaal afgesloten met een landstitel. 2002 en 2003 werd afgesloten met een verdienstelijke tweede plaats in de Belgische competitie.
Ook anno 2004 successen alom. Zij werden Belgisch kampioen en veroverden de Europese titel van bekerwinnaars, dit in een spannende finale tegen een Italiaanse topper Caronno. In 2005 werden onze dames opnieuw Belgisch kampioen en haalden bovendien een 1ste plaats op het EK in Italië. Hierop volgende verschillende EK deelnames en in 2012 was er weer een grote prijs, waar in Trieste (IT) het EK “B” poule gewonnen werd.

In 2001 en 2002 eindigden onze softball heren op een tweede plaats in de Belgische competitie, en werden zij 3de op het Europees kampioenschap van bekerhouders te Praag.

In 2003 werden zij 4 de op het Europees kampioenschap voor bekerhouders A poule dat ook door onze club georganiseerd werd, en eindigde ook 4de in de Belgische competitie. In 2005 werden zij voor de eerste keer landskampioen en in 2006 speelden zij opnieuw Europees en bereikten een verdiende 4de plaats.

BRASSCHAAT JEUGD

Dat ook de jeugd zich niet aan de kant laat zetten door dit seniorengeweld mag geweten zijn. In 1997, 2001 en 2012 werden tevens ook nog de landstitels voor de juniors baseball Brasschaat Braves genoteerd.
Met daarbij voor alle clubteams verdienstelijke ereplaatsen in alle competities, is de toekomst sportief meer dan gegarandeerd.

In de zomer van 2002 werd binnen Brasschaat Baseball & Softballclub VZW een jeugdcomité opgericht. Het betreft een initiatief van enkele coachen en ouders die het jeugdbeleid van de club nieuw leven wensten in te blazen.

Het comité heeft zich tot doel gesteld om de jeugd binnen de club een aantrekkelijk programma met allerlei sportieve en ludieke initiatieven in de loop van het jaar aan te bieden zowel op als naast het baseballterrein.